/ БГНЕС
Министър-председателят на Албания Еди Рама свика правителството си на спешна среща в сутрешните часове на деня, след която обяви въвеждането на извънредно положение в страната във връзка с опустошителното земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер, регистрирано в ранните часове на вторник, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore, предаде Агенция "Фокус".

Ден на траур в Албания в памет на жертвите на земетресението

„Днес ще обявим извънредно положение въз основа на Конституцията и съответното законодателство. Предвид естеството на проблема и ситуацията, това ще бъде извънредно положение по периметъра на двата най-засегнати района - Дуръс и Тирана. Извънредното положение не е просто въпрос на финанси, а серия от мерки. То ще означава получаването или създаването на ново ниво на управление на ситуацията за период от 30 дни“, поясни Рама.

Ново силно земетресение в Албания

Към настоящия момент е потвърдено за 24 загинали, 657 ранени и 45 спасени.
 

„Земетресението е предизвикателство за нашето общество, за държавата ни, за нашето правителство и за нацията ни като цяло. Без да преувеличавам, трябва да подчертая от самото начало незабавния и значителен отговор на целия Министерски съвет, а също и на органите за гражданска помощ, на държавната полиция, въоръжените сили и на националните служби за извънредни ситуации. Това беше един от най-мрачните моменти в нашия живот. Може да се каже, че всички хора в униформа на албанската държава са свършили героична работа“, увери Рама.

Изпращаме финансова помощ на Албания

След това той изрази благодарност, уважение и благодарност към всички военнослужещи, участващи в операцията по издирване и спасяване на оцелели, които рискуваха живота си, за да спасят животи.

Албанският премиер благодари и на страните, които изразиха солидарност към Тирана в трудния за нея момент. „Впечатляваща солидарност в пълния смисъл на думата от целия ни народ и от приятелите и партньорите на страната ни. Трябва да изразя безгранична благодарност за наистина дълбоко успокояващите реакции на посолствата на САЩ и ЕС“, завърши Рама.
Агенция "Фокус"