Обезвреждат 500-килограмова бомба при жп гарата в Берлин
97033
Обезвреждат 500-килограмова бомба при жп гарата в Берлин
  • Обезвреждат 500-килограмова бомба при жп гарата в Берлин
Евакуират железопътната гара в Берлин и районът около нея заради неексплодирала 500-килограмова бомба от Втората световна война. По време на обезвреждането на бомбата ще бъде нарушен автомобилният трафик, движението на влаковете, обществените автобуси, както и работата на летище Тегел. Една от линиите на метрото ще бъде спряна.

Евакуираха 26 000 германци заради бомба от Втората световна война (СНИМКИ)
 

полиция Германия
БГНЕС

Евакуацията в района около централната железопътна гара в германската столица ще бъде проведена днес от 9.00 часа местно време (10 българско). Засегнат ще бъде районът в радиус от 800 метра от местоположението на бомбата. Ще бъдат обезлюдени улиците "Шосещрасе", "Инвалиденщрасе", "Хайдещрасе" и "Фенщрасе", както и намиращите се на тях сгради.
 
В района на евакуация влизат сградите на железопътната гара, Националния исторически музей, министерството на икономиката и част от университетската болница Шарите. По време на обезвреждането на бомбата ще бъде нарушено  движението на влаковете. Възможно е да има нарушения на движението на автобусния обществен транспорт, на автомобилния трафик по северно-южния тунел, както и на въздушното движение на летище Тегел.

Откриха бомба от войните, чакат сапьори от МО
 

Германия полиция
Guliver/Getty Images

Всички линии на берлинското метро ще се движат по разписание, като единствено линия 55 ще бъде спряна след 09.00 ч. Говорителят на берлинската полиция Мартин Халвег заяви, че не е ясно колко дълго ще продължи обезвреждането на бомбата. 
 
Българското посолство в Берлин информира, че в случай на необходимост, на гражданите ще бъде осигурен подслон от страна на местните власти.

Хиляди хора бяха евакуирани в Германия заради обезвреждане на бомби
 
Повече от 70 години след края на Втората световна война Германия продължава да открива над  2000 тона неизбухнали бомби и боеприпаси годишно.
 
Миналата година във Франкфурт бяха евакуирани около 60 хил. души, след като бе открита близо двутонна бомба, хвърлена от британските военно-въздушни сили през Втората световна война.