Обама
Обама / Gulliver/Getty Images
Бившият президент на САЩ Барак Обама се включи отново в предизборната кампания на кандидата на демократите Джо Байдън, пише френският в. "Либерасион".

След речта си на националния конгрес на Демократическата партия Обама беше много активен в подкрепата си за Байдън, но предимно зад кулисите, чрез виртуални събития, събиране на средства и статии. Изборът на главния град в Пенсилвания не е случаен: това е едновременно крепост на демократите в един от ключовите щати, за които не се знае предварително кой кандидат ще подкрепят. Освен това Филаделфия е бастион на афроамериканците и люлка на американската демокрация.

Изборът обаче показва необходимостта да се мобилизират афроамериканските гласоподаватели и особено младите мъже. Показва също и факта, че сред десетината щати, които подкрепят различни партии през годините, родният щат на Джо Байдън остава най-високия приоритет. И двамата кандидати посещаваха често този щат, който подкрепи Обама на изборите през 2008 и 2012 г., а през 2016 г. застана на страната на Тръмп. Според проучванията Байдън има малко по-силна подкрепа в Пенсилвания, но бившият президент подчерта, че не вярва на проучванията. "И миналият път имаше куп проучвания", припомни той, като призова младите да гласуват активно.
 

"Тръмп няма да ни защити", цитира в. "Гардиън" предупреждението на Обама към гласоподавателите. Предишният президент на САЩ подчерта, че сегашният държавен глава "не може дори да вземе елементарни мерки, за да защити себе си" и обяви предстоящите на 3 ноември избори за "най-важните в живота ни", като предупреди, че те ще окажат отражение върху идните десетилетия.

Обама призова американците да дадат на Байдън толкова убедителна победа, че Тръмп да не може наистина да оспори резултата, подчертава в. "Гардиън", като отбелязва, че според демократите избирателната активност на афроамериканците ще бъде от решаващо значение в щати като Пенсилвния, където Хилари Клинтън загуби с по-малко от 45 000 гласа на изборите през 2016 година.

Едно от първите неща, които Байдън ще направи, ако бъде избран за президент, ще бъде да се обади на държавните глави и да им каже "Америка се завърна, можете да разчитате на нас", пише в. "Вашингтон пост". След това той планира да отмени ключови стъпки от политиката на Тръмп и да се завърне към либерализма, също както сегашният президент отмени много от постиженията на предшественика си Барак Обама.

Но много от промените няма да са лесни за отмяна, защото светът и САЩ са се променили през последните четири години, подчертава американското издание.

Отношенията с приятели и противници са се променили, понякога по начин, който не подлежи на бърза промяна. Вътрешният процес за формулиране на политика е почти унищожен. Социални разделения, скоростта на технологиите и социалните медии превърнаха истината в относително понятие и външната политика е още един залог на политическите борби. Привлекателността на национализма и транзакционализма разми границите между автократи и демократи, затруднявайки колективните действия.
 

Дори когато не крият силните си предпочитания към Байдън, съюзници на САЩ в Западна Европа заявяват, че не хранят илюзии, че всичко ще се върне към старото. Мнозина във Франция, Германия и други страни са се отдръпнали от света с център САЩ и са по-близко до това да смятат отношенията си с Китай за също толкова важни.

Засега страни от всякаква политическа окраска изчакват резултатите от изборите на 3 ноември. Залозите са високи от Япония и Южна Корея до Иран, Афганистан, Саудитска Арабия, Полша и Унгария, подчертава в. "Вашингтон пост".
БТА