Обама и Клинтън влязоха в остър дебат в Кливланд
Обама и Клинтън влязоха в остър дебат в Кливланд / снимка: БГНЕС

Барак Обама и Хилари Клинтън, които се претенденти за президентската номинация на Демократическата партия, влязоха в остър конфликт по време важния дебат помежду си в Кливланд, съобщи Ройтерс. В диспута си преди първичните избори в щатите Охайо и Тексас на 4 март двамата се обвиниха взаимно, че са представили по погрешен начин становищата на другия за здравеопазването, търговията и други болни теми.

Клинтън започна да атакува опонента си още в началото на дебата, състоял се в Кливландския държавен университет. Обама отвръщаше на всеки удар с понякога остри, но контролирани забележки.

Клинтън продължи критиката си от последните дни по отношение на средствата, които опонентът й използва, за да представи по погрешен начин вижданията й за здравеопазването. Обама отговори, че тя също често е интерпретирала неправилно неговите планове в областта на здравното осигуряване и медицинското обслужване.

Двамата опоненти отново изтъкнаха своите различия по отношение на войната в Ирак. Клинтън каза, че Обама има предимството да не е бил член на Сената през 2002 г., когато Хилари Клинтън е подкрепила започването на войната. Според Обама с вота си сенаторът Хилари Клинтън е улеснила Джордж Буш в решението му да започне тази кампания.