/ iStock/Getty Images
Деца, болни от рак, получават нов вид медикаментозно лечение, което не е толкова токсично, колкото химиотерапията, предаде Би Би Си.

11-годишният Артър е един от първите, които го изпробват в лондонската болница "Грейт Ормонд Стрийт" за лечение на рак на кръвта. Семейството му нарича терапията "лъч светлина", тъй като тя действа, без да кара Артър да се чувства толкова зле.

И тъй като лечението може да се прилага в движение, а не само в болницата, той прекарва повече време у дома със семейството си, наслаждавайки се на това, което обича.

Blina вече е лицензирана за лечение на възрастни с рак и експертите се надяват да докажат, че може безопасно да помага и на деца. Около 20 центъра в Обединеното кралство го използват извън списъка за лечение на деца с В-клетъчна остра лимфобластна левкемия (B-ALL).

Учени откриха молекула, която може да помогне при лечение на рак на простатата

Лекарството е имунотерапия, която търси раковите клетки, за да може имунната система на организма да ги разпознае и унищожи.

Blina се предлага в торбичка с течност, която се прилага през тънка пластмасова тръбичка, която остава да тече във вена на ръката на пациента в продължение на много месеци. Помпа, захранвана с батерия, контролира колко бързо лекарството навлиза в кръвния поток. Целият комплект може да се носи в раница, което го прави лесно преносим.

За Артър това означава, че може да се занимава с други неща, например да играе в местния парк, докато се провежда лечението.

Подобно на други пациенти, подложени на blina, преди началото на инфузията Артър е получил лекарства, които намаляват вероятността от странични ефекти.

Първоначално той имал няколко пристъпа на треска и се наложило да остане в болницата за контролни прегледи. Но скоро след това той успял да се прибере у дома.

Раницата остава с Артър непрекъснато, включително в леглото. "Химиотерапията е била тежка за Артър и преминаването към blina е било облекчение", казва майка му Сандрин.

"Това беше напълно извън неговия контрол - живеехме в постоянно предизвикателство, тъй като тялото му беше подложено на ударите на лекарствата", каза тя.