/ БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред нова битка в парламента днес след снощното си унизително поражение за стратегията си за Брекзит, като днес депутатите трябва да гласуват за блокиране на Брекзит без сделка.

Джонсън вече обяви, че ще поиска предсрочни парламентарни избори, ако депутатите гласуват срещу него, с което направи още по-интензивна драматичната политическа криза по-малко от 2 месеца преди ключовата дата на напускане.

Борис Джонсън загуби ключовия парламентарен вот за Брекзит (СНИМКИ)

Премиерът обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, независимо дали със или без споразумение, повече от 3 години след референдума, на който британците гласуваха за отделяне от Общността.

Но опонентите му предупредиха, че Брекзит без споразумение ще има катастрофални последици върху икономиката и трябва да бъде избегнат. Като знак на решимостта на правителството, финансовият министър Саджид Джавид също днес ще оповести още 2 милиарда паунда финансиране за справяне с твърд Брекзит, като в тази сума са включени и пари за нова пристанищна инфраструктура.

Тежко поражение на Борис Джонсън в парламента – и сега накъде?

По време на снощното гласуване, бунтовници от собствената Консервативна партия на Джонсън се обявиха срещу него, което отвори пътя за днешното гласуване, с което премиерът ще бъде принуден да забави Брекзит с 3 месеца, ако не успее да предоговори споразумението с ЕС до 19 октомври.

Очаква се резултатът от гласуването да стане ясен около 21:00 ч. българско време.

Въпросът с обещаните от Борис Джонсън предсрочни парламентарни избори също е спорен, тъй като съгласно закона, е необходимо мнозинство от две трети, за да бъде одобрен такъв предсрочен вот, а това означава, че опозиционната Лейбъристка партия също трябва да гласува в подкрепа на Джонсън. Вчера лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин заяви, че е готов на предсрочни избори, но само при условие, че бъде прието законодателство, което ще забрани Брекзит без сделка.
БГНЕС