Новият президент на Италия ще се бори с корупцията и мафията
Новият президент на Италия ще се бори с корупцията и мафията / БГНЕС

Новият италиански президент Серджо Матарела встъпи днес в длъжност, като се зарече, че ще се бори с корупцията и организираната престъпност и ще насърчи страната към изборна и икономическа реформа, съобщи Асошиейтед прес.

Новият държавен глава, чийто брат Пиерсанти Матарела е убит през 1980 г. от мафията по времето, когато е губернатор на областта Сицилия, заклейми разпростирането на организираната престъпност от традиционната й база в южните градове към Северна Италия.

Той също така разкритикува широко разпространената корупция, която по думите му лишава гражданите от ресурси, предвидени за тях, и обърква правилата на пазара, "наказвайки честните и способните".

Седемдесет и три годишният Матарела бе избран от членове на националния и регионалните парламенти в събота. Той заменя на поста 89-годишния Джорджо Наполитано, подал оставка на 14 януари заради напредналата си възраст, припомни ДПА.

Италианските президенти имат церемониални функции, но също така играят ролята на арбитри в междупартийните политически игри. Влиянието им драстично нараства по време на политическа криза, тъй като могат да свикат предсрочни избори, да отхвърлят закони и да номинират министър-председатели.

Източник: БТА