/ БГНЕС
Мишустин постави на първо място грижата за децата и благоденствието на семейството
На пленарно заседание на Държавната дума кандидатът за поста министър-председател на Руската федерация Михаил Мишустин представи приоритетите на своето правителство, като заяви, че страната разполага с всички източници за решаване на задачите, поставени от президента Владимир Путин.

Агеция TACC обобщава какви са основните задачи, върху които ще работи Мишустин.

„Благодарение на макроикономическата стабилност и излишъка на бюджета имаме финансови източници за изпълнение на всички задачи, поставени от президента", увери претендентът за премиерския пост.

Коментирайки съдържанието на посланието на президента, той отбеляза, че то трябва да се разглежда като програма за социална справедливост, основана на традиционните ценности и адресирана към хората. „На първо място, грижата за децата, за семейството, за увеличаването на тяхното богатство и за подобряването на качеството на живот".

Мишустин подчерта, че е необходимо бързо и ефективно да се подготвят всички законодателни актове, по които ще се ръководи бъдещата работа. Според кандидата за поста министър-председател дейността вече е стартирана съвместно с парламента. Той изрази надежда, че може да се ползва с подкрепата на депутатите от Държавната дума.

Съгласно думите му, за изпълнение на социалните ангажименти, изложени в посланието на президента, ще са необходими 450 милиарда рубли, които са налични.

За националните проекти

Според него посланието на държавния глава свързва националните проекти в единна програма. „Президентът зададе висок темп на работа, като направи обръщението към Федералното събрание на първата, между другото, пълна работна седмица на новата 2020 г. Задачите, които са поставени в него, придават на националните проекти още по-дълбок смисъл и ги свързват в единна, мащабна, системна програма", категоричен бе той.

„Правителството има огромна работа за вършене, за да укрепи значително всичките си области, и за това имаме всичко - одобрени планове, ресурси, цели. И работата по националните проекти трябва да се ускори", заяви Мишустин.

Според него диалогът с хората е предпоставка за осъществяването на национални проекти. „Искам да разчитам на нашите губернатори, на регионите, и накрая, да осигурим диалог с хората. Много е важно да чуем какво се осъществява и какво не", подчерта кандидатът за премиерския пост в Москва.

Мишустин благодари на Путин за доверието му и на депутатите за готовността им за конструктивен диалог. Той увери, че вече е обсъдил с фракциите приоритетните задачи, пред които е изправено правителството.

За връзките със субектите

Мишустин иска да изгради ясна система на взаимодействие с отделните субекти. „Тъй като в много от случаите изпълнението на поставените задачи се отнася до регионите, считам за необходимо да се организира ясно взаимодействие със субектите на Руската федерация", цитира агенцията думите му.

За икономиката

Мишускин обещава да подобри инвестиционния климат и да осигури дългосрочни средства за руската икономика. „Т.нар. дълги пари са необходими за стабилен инвестиционен поток, за икономически растеж. Това е една от най-важните задачи на Централната банка. Но, разбира се, финансовият и икономически екип на правителството, както и преди, ще осигури необходимата помощ".

Мишустин обяви намеренията си да стимулира технологичното развитие на руската икономика. „Стимулиране на технологичното развитие на икономиката. Трябва да се опитаме да направим истински пробив в цифровизацията на реалния сектор", заяви той на пленарното заседание на Държавната дума, на което ще бъде обсъдена кандидатурата му за премиерския пост.

Мишускин също така заяви необходимостта от увеличаване на инвестициите и връщането на доверието между бизнеса и правителството. „Макроикономическата стабилност, която имаме сега, е много важен фактор. Днес са създадени достатъчно резерви <...>, постигната е ниска инфлация. Всъщност виждаме, че ще я задържим в рамките на 4%, това е много важен фактор. За да се осигури по-нататъшен растеж на БВП, е необходимо, на първо място, да се гарантира растежът на инвестициите", обобщи Мишустин, като добави, че е необходимо и „да се възвърне загубеното доверие между правителството и бизнеса“.

За бюджетните разходи

Кандидатът за поста министър-председател обещава да поддържа макроикономически баланс и ясно да дава приоритет на бюджетните разходи. „За да постигнем тези цели (работата на правителството в социално-икономическата сфера), разбира се, трябва да поддържаме макроикономически баланс и следователно да натрупваме допълнителни приходи, за да изпълним поетите ангажименти“.
„Ще дадем приоритет на бюджетните разходи, ще запазим инфлацията в дадените параметри не по-висока от 4%“, добави Мишустин.

За износа

Мишустин си постави за задача да увеличи износа на руския селскостопански сектор. „По-нататъшен растеж на селскостопанския сектор. През последните години постигнахме доста високи, сериозни резултати в тази област. Почти напълно гарантирахме продоволствената сигурност на страната. И сега основната задача е да се увеличи допълнително експортният потенциал на селскостопанските продукти, не само на зърно, но и на други растителни и животински продукти“, добави той.