Джузепе Конте
Джузепе Конте / БГНЕС
Новото правителство на Италия, в което влизат представители на антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и лявоцентристката Демократическа партия (ДП), е съставено и представено на президента Серджо Матарела, съобщи генералният секретар на президентството Уго Дзампети, цитиран от АФП и ТАСС.

Дзампети уточни, че новото правителство ще положи клетва днес в 10 ч. местно време (11 ч. българско) в президентството.

След срещата си с президента Матарела премиерът Джузепе Конте обяви, че лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо ще е новият министър на външните работи и международното сътрудничество.

Италия ще има ново правителство до сряда

Членът на ДП и влиятелен евродепутат Роберто Гуалтиери ще е министър на икономиката, а вътрешен министър ще е Лучана Ламорджезе, която е без политическа принадлежност. Тя до миналата година беше високопоставен служител във вътрешното министерство, а в момента е член на Държавния съвет, върховния административен съд на Италия, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ламорджезе заменя лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини, който свали предишното правителство миналия месец, като изтегли партията си от управляващата коалиция в неуспешен опит да предизвика предсрочни избори.

Лидерът на ДП Никола Дзингарети, понастоящем губернатор на областта Лацио, която включва и Рим, е отказал да заеме министерски пост, за да се съсредоточи върху укрепването на отдавна фрагментираната си партия, отбелязва АП.

Новото италианско правителство е поражение за Салвини, но може ли да проработи?

Пред репортерите Конте заяви, че той и новите министри ще дадат всичко от себе си, за да направят Италия по-добра в интерес на всички италианци. Матарела напомни на журналистите, че Конте все още е изправен пред още едно много важно препятствие. Коалицията трябва да спечели вотове на доверие в двете камари на парламента. Заедно демократите, ДПЗ и малка лява партия би трябвало да съберат незначително мнозинство.

Засега няма насрочена дата за вотовете. Няма и насрочена дата, на която Конте да произнесе реч пред парламента, за да поиска подкрепа от депутатите.

Конте влезе в политиката през 2018 г., когато застана начело на първото си правителство. Преди това той беше професор по право и специалист по медиация. Смята себе си за безпартиен, макар да признава, че симпатизира на ДПЗ, отбелязва АП.
 
БТА