/ БГНЕС
Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че се очаква до сряда Италия да има ново правителство благодарение на успешните преговори между Движение "Пет звезди" и левоцентристката Демократическа партия, предаде ДПА.

Ако не до вторник, преговорите се очаква да приключат най-късно до сряда, каза Конте на събитие, организирано днес от изданието "Фато куотидиано".

Макар и той да заяви, че между двете партии има "добър работен климат", при преговорите за съставяне на правителството имаше трудности в преодоляването на историческия антагонизъм между тези две политически сили, отбелязва ДПА. В петък "Пет звезди" дори заплашиха да напуснат преговорите.

Новото италианско правителство е поражение за Салвини, но може ли да проработи?

Конте добави, че работи за кабинет, който да не е съставен само от мъже.

Веднага щом той състави ново правителство и програма за управление, ще бъде насрочена нова среща между него и президента Серджо Матарела. Ако държавният глава даде одобрението си, новият кабинет ще може да бъде гласуван в парламента в петък.

Отиващият си министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини забрани на нов спасителен кораб с мигранти да акостира в Италия и се възползва от въпроса за имиграцията, за да постави под натиск "Пет звезди" и ДП, своите основни политически противници, докато те преговарят за ново правителство, предаде Ройтерс.

Обрат в Италия: Джузепе Конте получи мандат да състави новото правителство

Салвини, който е начело на партия "Лигата", издаде заповед да бъде забранен достъпът до италианските териториални води на кораба "Алан Курди" на германската неправителствена организация "Сий ай", който е с 13 мигранти на борда си. Това е втори път в рамките на седмица, в който той се задейства, за да не допусне спасителни кораби да стоварят мигранти на брега.

В опит да вбие клин между "Пет звезди" и ДП Салвини каза през уикенда, че новата коалиция ще сложи край на забраната му за плавателните съдове с мигранти, пристигащи от Африка, отбелязва Ройтерс.

"Ако ДП иска да отвори отново вратите и да позволи бизнесът с нелегалната имиграция да започне отново, тя трябва да каже това на италианците", заяви той днес.
БТА