Грузия протести
Грузия протести / БГНЕС
Хиляди хора се събраха на протест за втори пореден ден в грузинската столица Тбилиси, предаде Ройтерс.

Демонстрантите изразяват недоволството си от закон за "чуждестранните агенти", който по думите на критици сигнализира промяна в посока авторитаризъм и се отразява неблагоприятно върху шансовете на Грузия за по-тесни връзки с Европа.

Грузинският парламент вчера прие на първо четене този закон, който предвижда организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да трябва да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да плащат солидни глоби.

Над 60 души са задържани по време на безредиците край грузинския парламент

Управляващата партия "Грузинска мечта" заяви, че законът е създаден на базата на законодателство от САЩ от 30-те години на миналия век. Критици, включително президентката Саломе Зурабишвили твърдят, че той е подобен на руски закон, широко използван от Кремъл за потискане на инакомислието.

В ожесточени сблъсъци снощи протестиращи хвърляха бензинови бомби и камъни по полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че са били задържани 66 души.
 


Протестите бяха подновени днес следобед с манифестация по случай Международния ден на жената по централната улица в Тбилиси. Хиляди хора се събраха пред грузинския парламент с настъпването на вечерта и започнаха да развяват знамената на Грузия и ЕС и да скандират "Не на руския закон".

Репортери на Ройтерс съобщиха, че са чули как хората пеят или пускат по високоговорители химните на Грузия, Украйна и ЕС и че тълпите са блокирали движението пред сградата на парламента. Онлайн бяха споделени и кадри от по-малки протести в черноморския курорт Батуми, който е вторият по големина град в Грузия.
БГНЕС