/ iStock/Getty Images
Белгийските власти обявиха решението си от следващата седмица училищата в страната да затворят до второ нареждане. Ще работят само детските ясли.

Магазините за основни стоки ще въведат изискване за недопускане на повече 50 души, а търговските обекти, които не продават изделия от първа необходимост, ще бъдат посещавани само със запазен час.

Остава в сила забраната за пътуване през граница за развлечение, затварят се и салоните за красота. Пътуванията в страната остават разрешени.

Навсякъде в Белгия се въвежда вечерен час от 22.00 ч., като досега това изискване бе в сила само в Брюксел, а в останалите градове забраната за движение бе в сила от полунощ. Разрешава се в протести да участват до 50 души.

ЕК обмисля стъпки срещу Белгия заради забраната за пътуване през граница

Премиерът Александер де Кро обясни, че броят на новозаразените с коронавирус нараства и ако това продължи, здравната система няма да понесе натоварването.

По последни данни ръстът при заболелите е 40 на сто за последната седмица, като заразените са 7,6 на сто от изследваните. При смъртните случаи увеличението е от 3,5 на сто. В Белгия са ваксинирани над един милион души, а жертвите на новата болест са близо 23 хиляди.