/ iStock/Getty Images
Втората епидемична вълна в Белгия отшумява, като за последната седмица броят на новозаразените с КОВИД-19 спада с 20 на сто, а от началото на февруари - с десетина процента, показват данните на здравните власти.

При изследванията броят на положителните проби е около пет на сто и това е спад с 14 процента за седмица. От началото на епидемията новата болест е взела близо 22 хиляди жертви в страната, а заразените са били около 740 хиляди.

Местни медии съобщават, че Белгия е готова за пристъпване към масова имунизация, като само в Брюксел се предвижда да работят десетина центъра за ваксиниране. Най-големият от тях ще бъде в огромно хале в покрайнините на столицата, част от комплекса на световните търговски изложения от 1935 и 1958 година. Предвижда се там ваксина да получават по 5000 души на ден и по 100 хиляди на месец. Общо в Брюксел всеки месец до края на кампанията се предвижда да бъдат имунизирани по 200-300 хиляди желаещи.

Досега в страната ваксина е била поставена на близо 367 хиляди души или близо четири на сто от населението. Все още се отчита липса на достатъчно ваксини, отбелязват медиите.

Допълва се, че в Белгия се наблюдава повишение на цените на горивата с около четири на сто и се отбелязва пряка връзка с развитието на пандемията. Уточнява се, че цените се повишават заради благоприятните изгледи за развитието на икономиката с напредването на имунизацията.

Белгийското правителство въведе до началото на април множество ограничения, сред които забрана за пътуване в чужбина и вечерен час. Предприетите национални мерки породиха безпокойството на Европейската комисия, която настоя за обяснения и за осигуряване на възможност за работа на международните превозвачи, за да се избегне нов недостиг на стоки.
БТА