Две жилищни сгради в центъра на Киев бяха ударени при руски ракетен удар, съобщи кметът украинската столица Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

Той написа в социалната мрежа "Телеграм", че на мястото работят спасителни екипи, и добави, че няколко от изстреляните ракети са били свалени. Кличко не съобщи дали има убити и ранени.

Заместник-началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски публикува в социалните мрежи кадри с пламъци, излизащи от малък жилищен блок. 

Кореспондент на Ройтерс, пристигнал на мястото след атаката, съобщи, че около тлеещата пететажна сграда са се събрали петнайсетина потресени местни жители. 

Украинските власти предупредиха населението да не излиза от бомбоубежищата, защото може да има още нападения.

Ракетният удар бе нанесен, след като в цяла Украйна прозвуча вой на сирени за въздушна тревога - броени часове след обръщението на нейния президент към участниците в срещата на върха на Г-20 в Бали.

"Русия отговаря на силната реч на Зеленски на Г-20 с нова ракетна атака. Някой сериозно ли си мисли, че Кремъл наистина иска мир? Той иска послушание. Но в края на краищата накрая терористите винаги губят", написа в "Туитър" Андрий Ермак, началникът на канцеларията на украинския президент.

През последните седмици Русия засили кампанията си на ракетни удари по Украйна. Те повредиха енергийната ѝ инфраструктура, както и жилищни сгради, отбелязва Ройтерс.

Украинските власти съобщиха за взривове в няколко града, според тях, в резултат на руски ракетни удари.

За взривове съобщи и кметът на град Лвов в Западна Украйна; засега няма данни за жертви и пострадали там.

Част от Лвов е без ток, а метрото в града не се движи, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Агенция Интерфакс-Украйна съобщи за експлозии в североизточния град Харков.Там също няма ток.

В северната Сумска област електрозахранването е прекъснато, за да бъде запазена мрежата.

Украинската телевизия съобщи за взривове и в Житомир, на север.  
 
БТА