Нови бомбардировки срещу бунтовническата част на Алепо
Нови бомбардировки срещу бунтовническата част на Алепо / Guliver/Getty Images

Сирийски и руски бойни самолети извършват интензивни въздушни удари срещу контролираните от бунтовниците райони в Алепо, след като правителствените сили обявиха началото на офанзива за превземането на тези райони, които им се изплъзват от 2012 г., съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Според неправителствената организация най-малко 30 въздушни рейда е имало през изминалата нощ и днес сутринта и най-малко трима души са били убити в бунтовнически квартали на разделения град.

Въздушно нападение порази хуманитарен конвой край Алепо

"Можем да потвърдим, че са убити трима цивилни и десетки са ранени в квартал Фардус, но има вероятност броят на жертвите да се окаже по-голям, тъй като преброяването продължава", съобщи директорът на центъра Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП. "Сирийски самолети хвърлят варели с експлозиви, а руски изтребители нанасят въздушни удари", допълни той.

Според кореспондент на АФП на място в бунтовническата част на Алепо два центъра на "Белите каски" (Гражданската защита на сирийската опозиция) са понесли щети при бомбардировките.

Бомбардирането на хуманитарния конвой в Сирия разклати примирието

Интензивните удари започнаха, след като късно снощи сирийската армия обяви началото на офанзива в източния сектор на града, който силите на режима са обкръжили от повече от два месеца. Армията призова жителите да се отдалечат от бойните позиции на бунтовниците и обеща, че онези от тях, които напуснат бунтовническия сектор и влязат в правителствения, няма да бъдат арестувани.

"Това, което се случва, е, че Алепо е подложен на нападение и всеки е грабнал оръжие", заяви снощи пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура в ООН.

Башар Асад обяви, че иска да си върне цялата територия на Сирия

Войната, която се води от пет години, е отнела досега живота на повече от 300 000 души и предизвика най-голямата хуманитарна криза след Втората световна война.

Споразумение за спиране на огъня по инициатива на Москва и Вашингтон изтече в понеделник и всички страни се обвиняват взаимно, че са го нарушили и че са попречили на доставките на хуманитарна помощ в обсадената от режима част на Алепо.

На фона на влошените перспективи за възобновяване на примирието първите дипломати на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров ще се срещнат днес в Ню Йорк за нови разговори за неговото възобновяване, съобщи АП.

Източник: БТА