Иранските съдебни власти потвърдиха смъртната присъда на мъж, обвинен в насилие по време на протестите срещу смъртта на Махса Амини.

"Смъртната присъда на Мохамед Борогани беше потвърдена на 6 декември от Върховния съд", се казва в новинарския уебсайт Mizan Online на съдебната власт. Съдебната власт твърди, че е издала общо 11 смъртни присъди във връзка с протестите. Две от тях са били изпълнени.

Иран: Екзекутиран е втори участник в протестите

Ирански официални лица наричат протестите "бунтове" и твърдят, че стотици хора, включително членове на силите за сигурност, са били убити. Хиляди други са били арестувани.

През октомври Борогани беше обвинен в мохаребе, "враждебност срещу Бога" - престъпление, което се наказва със смърт според ислямския шериат. Той е обвинен, че е "ранил с нож служител на службата за сигурност с намерението да го убие и да посее терор сред гражданите", както и че е "подпалил офиса на губернатора в Пакдашт", град на 43 км югоизточно от столицата Техеран.

През последните седмици Върховният съд разпореди повторно разглеждане на делата на трима протестиращи, включително кюрдски рапър, които са осъдени на смърт за предполагаемото си участие в демонстрациите. 
БГНЕС