/ БТА

Досега през 2022 г. Иран е екзекутирал повече от 500 души, което е много повече, отколкото през цялата минала година, заяви правозащитна група.

Базираната в Норвегия група "Ирански права на човека" заяви пред АФП, че през тази година в Иран вече са екзекутирани най-малко 504 души и че все още работи за потвърждаване на допълнителни случаи на хора, за които се твърди, че са били обесени.

Тази цифра идва в момент, когато нараства безпокойството, че властите използват широко смъртното наказание срещу хора, участващи в антиправителствените протести, които избухнаха в Иран от септември насам. Броят включва четирима души, които според официалните медии са били осъдени на смърт в неделя по обвинение, че са работили с израелската разузнавателна служба. Правозащитната група заяви, че те са били екзекутирани в затвора Раджай Шахр в Карадж край Техеран - известен още като Гохардашт - само седем месеца след ареста.

"Тези лица са осъдени на смърт без надлежна процедура или справедлив процес зад затворените врати на Революционния съд", заяви в изявление директорът на IHR Махмуд Амири-Могхадам. "Присъдите им нямат никаква правна валидност. Тези екзекуции имат за цел да създадат страх в обществото и да отклонят общественото внимание от провалите на разузнаването на Ислямската република", добави той.

Друг от наскоро обесените е жена, екзекутирана в събота в Дастгерд, Централен Иран, обвинена в убийството на свекъра си.

Групи за защита на правата изразяват тревога от броя на екзекутираните жени в Иран, често по обвинения в убийство на партньори или роднини в неправомерни отношения.

IHR заяви, че броят на екзекутираните през тази година вече е най-високият за последните пет години.

По нейни данни през 2021 г. са били екзекутирани най-малко 333 души, което е с 25% повече в сравнение с 267 през 2020 г.

Междувременно Амнести Интернешънъл определи броя на регистрираните екзекуции в Иран през миналата година на 314 - повече, отколкото във всяка друга държава по света, като същевременно отбелязва, че такива данни не са налични за Китай, където според нея годишните екзекуции достигат хиляди.

Шестима души вече са осъдени на смърт заради протестите в Иран в рамките на "показни процеси без достъп до адвокати и справедлив процес".

В доклада се казва, че понастоящем 26 души, включително трима непълнолетни, са изправени пред обвинения, които могат да ги доведат до обесване.

Властите описват обвиняемите като бунтовници, които са нападнали силите за сигурност и обществени сгради, но обстоятелствата по делата се оспорват от активистите.

БГНЕС