Най-малко петима загинали след масирани руски удари срещу източната украинска област Харков и южната област Одеса. За това съобщиха местни официални лица, предаде АФП.

Четирима души са загинали след като ракета е ударила къщата им, заяви губернаторът на западната украинска Лвовска област. В източната Днепропетровска област е загинал 34-годишен мъж, а двама са ранени - 28-годишна жена и 19-годишно момче.

В продължение на месеци Русия обстрелва ключови обекти в Украйна с ракети и безпилотни летателни апарати. По този начин се прекъсват доставките на вода, отопление и електричество за милиони хора.

40% от жителите на Киев са без отопление, съобщи военната администрация на столицата в Telegram.

"Врагът нанесе около 15 удара по града и региона. Окупаторите за пореден път се насочиха към обекти от критичната инфраструктура", заяви губернаторът на Харков Олег Синегубов в социалните мрежи.

"По предварителна информация е ударена жилищна сграда в Харковска област", каза той.

Синегубов добави, че информацията за жертвите и мащаба на щетите се "уточнява".

В главния град на областта Харков кметът Игор Терехов заяви, че "енергийната инфраструктура" е била обект на нападение и в някои части на града има "проблеми" с електричеството.

В Одеска област губернаторът Максим Маршнеко заяви, че "ракети са поразили енергийната инфраструктура на региона, както и са повредили жилищни сгради" след "масиран ракетен удар".

Украинската атомна електроцентрала "Запорожие" е останала без електрозахранване след руска атака и в момента работи с дизелови генератори, съобщи Енергоатом, предаде АФП.
"Последната линия на комуникация между окупираната Запорожска АЕЦ и украинската енергийна система е прекъсната в резултат на ракетни атаки", се казва в изявление на Енергоатом.

Според местната военна администрация в Киевска област са задействани системи за противовъздушна отбрана.

Губернаторът на западната Хмелницка област Сегий Гамалий призова жителите да "останат в укритията" и заяви, че "врагът нанася удари по критичната инфраструктура на страната". 
БГНЕС