Рано тази сутрин, още преди изгрев слънце, Русия започна военна операция в Украйна
Рано тази сутрин, още преди изгрев слънце, Русия започна военна операция в Украйна / БГНЕС
Хиляди украинци са получили комплексни травми, свързани с войната, и се нуждаят от рехабилитация и оборудване, за да им се помогне, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление пред журналисти на високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО).

Тези наранявания включват фрактури, ампутации, увреждания на гръбначния стълб, черепно-мозъчни травми и изгаряния, каза д-р Сатиш Мишра от регионалния офис на СЗО за Европа.

Нападения срещу здравни заведения, намален брой здравни работници поради разселване и недостиг на електроенергия - всичко това води до затруднения за нуждаещите се да получат помощ, добави той.

Дори преди войната, през 2019 г., едва половината от населението в Украйна е могло да се възползва от рехабилитация, най-вече при незаразни заболявания като сърдечносъдовите или при диабет, каза друг служител на СЗО. Според него оттогава насам пандемията и войната значително са засилили нуждата от рехабилитация, което е неотложен въпрос.

По данни на СЗО за сравнение през 2019 г. близо двама от всеки 5 души в европейския регион са страдали от заболяване, което би могло да се нуждае от рехабилитация.
Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция" и твърди, че тя не е насочена срещу цивилни.
Светослав Танчев/БТА