НАСА се подготвя да изстреля нова мисия, която ще наблюдава пространството между звездите и ще помогне за изготвянето на 3D карта на нашата галактика Млечен път, съобщи американската космическа  агенция.

Мисията GUSTO (Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory) ще стартира от ледения шелф Рос близо до изследователската база МакМърдо Стейшън McMurdo Station на Националната научна фондация на САЩ.

Стартът й ще бъде даден не по-рано от 21 декември, съобщават от НАСА.

Високо в атмосферата над Антарктида GUSTO - телескоп, носен от балон, ще надникне в пространството между звездите, наречено междузвездна среда.

Мощна вълна космическа светлина е повлияла на земната атмосфера

Телескопът ще помогне на учените да съставят триизмерна карта на голяма част от Млечния път с помощта на изключително високочестотни радиовълни, според НАСА.

Използвайки GUSTO, учените ще изследват многото фази на междузвездната среда и изобилието от ключови химични елементи в галактиката.

"Изучавайки Големия Магеланов облак и сравнявайки го с Млечния път, ще можем да разберем как еволюират галактиките от ранната Вселена досега", казва главният изследовател на мисията Крис Уокър.  
 
Елена Христова/БТА