Международен екип от астрономи, ръководен от университета на Барселона, създаде карта на външния диск на Млечния път по данни от телескопа "Гая" и откри данни за възможни реликтови спирални ръкави, съобщи сайтът Физ.орг.

Учените са идентифицирали много неизвестни преди нишковидни структури, разположени в края на галактическия диск. Изводът на астрономите е, че това са останките от приливни ръкави. Известно е, че нашата галактика сега е заобиколена от около 50 по-малки сателитни галактики. Възможно е в миналото Млечният път да се е сблъскал с такава галактика и да я е погълнал, или отломките да са се разпръснали в Космоса.

Астрономите предполагат, че ръкавите на галактиката ни са се образували от сблъсъка на Млечния път с друга галактика приблизително по същото време.
По същия начин сега структурата на Млечния път е засегната от галактиката Стрелец.

Астрономите са установили, че една от нишковидните структури съдържа звезди на около осем милиарда години. Затова тя е прекалено стара, за да е била повлияна от галактиката Стрелец.

Друга възможност е всички тези структури да не са реликтови ръкави, а да образуват гребена на огромни вертикални изкривявания в диска на Млечния път.
Астрономите ще се опитат да намерят отговор кое от двете предположения е вярно. За целта те работят по четиригодишен проект с телескопа "Хершел" на Канарските острови.
БТА