У нас не са открити нови разновидности
Разновидността EG.5.1, наричана още Ерис, на новия коронавирус, се разпространява по света и вече е регистрирана в 36 страни, съобщи "Джерузалем пост".

Към 24 юли 2023 г. в 36 страни по света са регистрирани 2442 случая на заразяване с Ерис, сред които 18 са в Израел, сочат данни на сайта Outbreak.info, който обединява данни за вируса SARS-CoV-2. 

Вариантът вече е доминиращ във Великобритания, където хоспитализациите на пациенти с COVID-19 продължава да расте, казаха миналата седмица представители на британските здравни власти. В социалните медии вирусолози наричат разновидността Ерис, уточни израелското издание.

Според британската Служба за здравна сигурност (UKHSA) наблюдението на варианта EG.5.1 е започнало в началото на месец юли, след увеличаващия се брой информации за разпространението му, особено в Азия. Разновидността на новия коронавирус е засечена за пръв път през месец март тази година.

Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, а продължава да мутира

Данните за България на сайта Outbreak.info сочат, че през последните 60 дни не са открити нови разновидности. Доминиращият вариант на SARS-CoV-2 у нас според информацията на сайта е Омикрон.
Антоанета Маркова/БТА