/ БТА
Кораб, теглещ баржа, натоварена с хранителни продукти, пристигна днес край бреговете на Газа, предаде Ройтерс, като се позова на местни жители.

Агенцията отбелязва, че това е тест за нов маршрут за доставка на помощи по море от Кипър към опустошения палестински анклав, където е напът да се разрази глад след петмесечната военна кампания на Израел.

Плавателният съд, изпратен от благотворителната организация "Световна централна кухня", превозва близо 200 тона помощ, която ще бъде доставена на временен кей, който се подготвя в Газа. Очаква се скоро да отплава втори кораб.

Не са известни много подробности за начина на доставяне и разпределяне на помощта, след като корабът бъде готов за разтоварване в Газа, където агенциите на ООН описват огромни пречки пред получаването на помощи от нуждаещите се.

Ако новият морски маршрут бъде успешен, той може да помогне за облекчаване на кризата с глада в ивицата Газа, където голяма част от населението е изправено пред недохранване, а болниците в най-засегнатите северни райони на анклава съобщават за деца, умиращи от глад.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА