Норвегия ще криминализира ползването на сексуални услуги
Норвегия ще криминализира ползването на сексуални услуги / netinfo

Норвегия се готви да обяви със закон за криминално деяние купуването и ползването на сексуални услуги, предаде Франс прес.

Според проектозакона хората, ползващи услугите на проститутки, рискуват да получат до 6 месеца затвор или да им бъде наложена глоба. В текста се предвижда едновременно прилагането и на двете наказания.

Проектът на нормативния акт ще бъде подложен за гласуване в норвежкия парламент през лятото на 2008 година. Отсега е сигурно, че той ще бъде приет, защото тристранната управляваща норвежка коалиция е дала принципната си подкрепа за него.

Около 40 процента от проститутките в Норвегия работят на улицата. Сред тях около 80 процента идват от чужбина, от държави като България, Румъния или Нигерия. Останалите са норвежки момичета наркоманки.

Според противниците на проектозакона той ще направи проститутките още по-уязвими. Сега онези момичета, които проституират по улиците на страната, могат да избират клиентите си и да не обслужват хора, които не им харесват. Когато законът влезе в сила, проститутките ще бъдат зависими изцяло от сводниците си, които ще организират сеансите и подбора на клиентите, и момичетата няма да могат да отказват да обслужат хора, които не им се нравят или представляват опасност за тях, твърдят критиците на законопроекта.