Грета Тунберг
Грета Тунберг / БГНЕС
Шведската тийнейджърка Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна, преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов.

Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Грета Тунберг получава Алтернативна Нобелова награда

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза така, че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета Тунберг: Как смеете!? (ВИДЕО)

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Фейсбук, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

„Амнести Интернешънъл“ удостои Грета Тунберг с наградата „Посланик на съвестта“

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
БТА