/ Gulliver/Getty Images
Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности, заявява вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров в интервю за гръцкия вестник "Та неа", цитирано от македонските сайтове.

Преспанският договор с Гърция е показател, че преговорите между две страни са успешни тогава, когато и двете страни са победители. "Мисля, че правим всичко, което можем, за да постигнем това и с България. Имаме различия. Някои от въпросите, които поставя България, не съответстват напълно на европейските ценности. Напълно уверен съм, че ще има успех и за Северна Македония, и за България, и за ЕС",казва Димитров.

Заев иска помощ от Гърция за намиране на решение на проблемите с България

На въпрос за сътрудничеството с Гърция вицепремиерът Димитров посочва, че Преспанският договор е бил не само решение на въпроса за името, а и инвестиция в стабилността на региона.

"Отключи се влизането ни в НАТО, което е важно и дава сила на нашата страна в един регион, който не е напълно "уреден". Това беше и стъпка съм преговорите ни с ЕС. Отвори се нова страница за сътрудничество. Сега премиерите Зоран Заев и Кириакос Мицотакис разговаряха за големи проекти, особено в сферата на енергетиката. Гърция е много важен партньор и в Северна Македония имаме големи гръцки инвестиции. Уверен съм, че договорът беше исторически", подчертава Димитров в интервюто за "Та неа".
БТА