/ iStock/Getty Images
Правителството на Нидерландия съобщи днес, че ще продължи карантинните мерки, включително затварянето на училищата и магазините, с още най-малко три седмици, за да се спре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

На пресконференция, предавана на живо по телевизията, премиерът Марк Рюте каза, че ограниченията трябва да останат в сила най-малко до 9 февруари. "Това решение не е изненадващо, но все пак е голямо разочарование", добави той.

Премиерът нарече "много, много обезпокоителна" появата на открития във Великобритания нов вариант на вируса, който се предава много по-лесно. Рюте каза, че правителството е обмисляло, макар и с голяма неохота, въвеждане на вечерен час и е потърсило съвет от външни експерти дали да въведе такива тежки ограничения.

Училищата и много магазини в страната бяха затворени в средата на декември, а два месеца по-рано затвориха всички ресторанти и барове.

Броят на заразените през последните 7 дни е спаднал с 12 процента до 49 400 и това е втора поредна седмица на спад. Според министъра на здравеопазването между 2 и 5 на сто от новите случаи са от британския вариант на вируса.

Според премиера въпреки спада на заболеваемостта броят на новозаразените все още остава твърде висок, за да се мисли за разхлабване на мерките.
Миналата сряда Нидерландия последна от всички страни в ЕС започна своята ваксинационна кампания срещу КОВИД-19.
БТА