Нидерландската министърка на правосъдието Дилан Йешилгьоз-Зегериус днес обяви кандидатурата си за нов лидер на консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на подалия оставка премиер Марк Рюте, предаде Ройтерс.

Четиридесет и шест годишната Йешилгьоз, която е имигрирала в Нидерландия от Турция като дете, тази есен може да стане първата жена лидер на НПСД, по време на национални избори.

Други високопоставени политици в партията казаха, че няма да се кандидатират и се очаква по-късно тази седмица лидерите на партията да обявят, че подкрепят кандидатурата на Йешилгьоз. Въпреки това тя все пак ще трябва да спечели вътрешнопартийни избори, преди да поеме ръководството на партията.

Правителството в Нидерландия се срина, Рюте подава оставка

Рюте, който е най-дълго управлявалият нидерландски премиер, в понеделник каза, че ще се оттегли от политиката, след като миналия петък правителството му падна от власт заради разногласия относно политиката за предоставяне на убежище. Той ще остане на премиерския пост докато встъпи в длъжност новият кабинет.

Точната дата за произвеждане на националните избори ще бъде определена по-късно през седмицата, като възможните дати са втората, третата или четвъртата сряда през ноември.
Владимир Арангелов/БТА