Бурята Харви засегна в най-голяма степен щата Тексас, предизвиквайки катастрофарни наводнения
Бурята Харви засегна в най-голяма степен щата Тексас, предизвиквайки катастрофарни наводнения / Guliver/Getty Images
По информация на Държавния департамент на Съединените американски щати няма данни за пострадали български граждани вследствие на урагана Харви, засегнал в най-голяма степен щатите Тексас и Луизиана. Това съобщава родното Министерство на външните работи. Данните към 8.30 часа на 30 август са получени от външното ведомство на САЩ чрез българското посолство във Вашингтон.


ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО В ТЕКСАС

Българското дипломатическо представителство е провело телефонни разговори с местните центрове за операции при извънредни ситуации, местния офис на Държавния департамент, както и с представители на българската общност в засегнатите райони. До момента не е постъпвала информация и за български граждани, нуждаещи се  от помощ.

Бурята Харви засегна в най-голяма степен щата Тексас, предизвиквайки катастрофарни наводнения
Guliver/Getty Images

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАЛНОТО НАВОДНЕНИЕ В ХЮСТЪН

Посолството на България във Вашингтон е в контакт с местните власти и следи ситуацията.
 
Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството във Вашингтон:

+1 202 387 0174
+1 202 387 5770
+1 202 483 1386
+1 202 299 0273

Бурята Харви засегна в най-голяма степен щата Тексас, предизвиквайки катастрофарни наводнения
Guliver/Getty Images

Десетки са жертвите на Харви в Тексас твърди "Ню Йорк таймс"

Харви връхлетя крайбрежието на Тексас като ураган от четвърта степен в петък вечерта, а впоследствие отслабна до тропическа буря. По информация на "Ню Йорк таймс" жертвите на природната стихия вече са 30.

Бурята предизвика катастрофални наводнения в Тексас, като най-сериозно пострада град Хюстън. Евакуирани са стотици хиляди хора, а заради опасност от мародерски набези е въведен комендантски час.

Призракът на болестите витае в наводнените от бурята Харви райони в САЩ

Очаква се проливните дъждове да спрат най-късно до 48 часа. Междувременно експерти предупреждават, че възстановяването от стихията ще отнеме месеци и дори години, а по предварителни прогнози на компания за анализи щетите могат да възлязат на 42 млрд. долара.

Тръмп в ударения от бурята Тексас: Това е бедствие от исторически мащаб

Харви Тексас
Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който посети Тексас, смята, че в историята на САЩ не е имало "толкова скъпоструващо нещо".