/ БГНЕС
Няма данни за пострадали българи при наводненията в Югозападна Япония, причинени от проливни дъждове, съобщиха от българското Външно министерство. Поради опасност от свлачища и преливания на реки, японските власти препоръчаха евакуацията на 700 000 жители в три префектури - Нагасаки, Сага и Фукока.
 
Над 700 000 души в Япония трябва да се евакуират заради поройни дъждове

Японската метеорологична агенция излъчи предупреждение за най-висока пета степен на опасност от наводнения. Според прогнозите на синоптиците, се очаква дъждовете да продължат до сутринта на  29 август и да достигнат около 200 мм в района на остров Кюшу и около 180 мм в района на Канто, включващ Токио.

Япония наводнения
БГНЕС

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в или пътуващи до Япония, да спазват препоръките и указанията на местните власти и да следят редовно интернет-страницата на Японската метеорологична агенция.

БГНЕС

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Токио, както и с кризисния телефон на Ситуационния център в министерството.