/ Guliver/Getty Images
Компанията Нетфликс продължава да се опитва да получи одобрението на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, която ще трябва скоро да преразгледа условията за допускане на нейни филми в надпреварата за "Оскар"-ите, след като стрийминг платформата получи изненадваща подкрепа от министерството на правосъдието на САЩ, предаде Франс прес.

„Епъл“ обявява конкурентна услуга на Нетфликс

От академията, която всяка година присъжда престижните награди "Оскар", потвърдиха публикувана по-рано във „Варайъти“ информация. В нея се казва, че академията е получила официално писмо, в което се предупреждава за възможно нарушаване на конкурентното право. "Получихме писмо от министерството на правосъдието и му отговорихме", отбелязаха от академията, която включва професионалисти в областта на седмото изкуство.

Какъв е мотивът за недоволството на американското правосъдие? Той е свързан с планирани от академията промени в допускането на филми до надпреварата за "Оскар"-ите, за да се сложи прът в колелата на Нетфликс.

Сандра Бълок: Стриймването има положителен ефект върху филмовата индустрия

Спечелилият няколко награди "Оскар" режисьор Стивън Спилбърг предложи продуцираните и разпространявани от Нетфликс филми да не участват в съревнованието за "Оскар"-ите, а в това за телевизионните отличия "Еми". "След като сте фокусирали вниманието си върху телевизионен формат, сте се ангажирали със заснемане на телевизионен филм", заяви Спилбърг, който е сътрудник на новата стрийминг платформа Епъл Ти Ви.

В писмото се пояснява, че възможните нови ограничения могат да накърнят конкуренцията. От Нетфликс отказаха коментар.
БТА