Израелският премиер Бенямин Нетаняху
Израелският премиер Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че е готов за нови действия в ивицата Газа след израелските удари, предприети в отговор на ракетен обстрел, ранил седем души близо до Тел Авив, предаде Франс прес.
 
"Мога да ви кажа, че сме готови да направим много повече. Ще направим всичко необходимо, за да защитим нашия народ и нашата държава", заяви Нетаняху в посланието си към годишната конференция на влиятелното произраелско лоби в САЩ - Американско-израелския комитет за обществени връзки (AIPAC).

Последиците от решението на Тръмп за Голанските възвишения
 
Нетаняху се обърна към участниците във форума чрез видеоконферентна връзка от Израел, тъй като заради засилването на напрежението в Газа той съкрати посещението си в САЩ.

Напрежението в Газа спада след размяната на удари между Израел и Хамас
Напрежението в Газа спада след размяната на удари между Израел и Хамас БГНЕС

След ракетен обстрел на израелска територия от Газа израелските военновъздушни сили нанесоха удари по десетки обекти на Хамас и по-малката групировка "Ислямски джихад". Мишените включваха многоетажна сграда в град Газа, която според Израел е била използвана за щаб на военното разузнаване на Хамас и за офис на нейния лидер Исмаил Хания.

Напрежението в Газа спада след размяната на удари между Израел и Хамас
 
Държавното израелско радио "Кан" съобщи, че в понеделник, по време на визитата си в САЩ, Нетаняху е обсъдил с американския президент Доналд Тръмп своите предложения за изтеглянето на иранските сили от Сирия, предаде ТАСС.
 
По-рано Нетаняху е обсъждал предложенията си за извеждане на чуждестранните сили от Сирия и с руския президент Владимир Путин.

Напрежението в Газа спада след размяната на удари между Израел и Хамас
Напрежението в Газа спада след размяната на удари между Израел и Хамас БГНЕС

Израелският лидер се надява, че Москва и Вашингтон ще приемат изложените от него общи положения, включително изтегляне на иранските сили от Сирия, съобщи радио "Кан", без да дава подробности за предложенията на Нетаняху, предаде ТАСС.

След размяна на ракетни удари, Израел и „Хамас” сключиха примирие (ВИДЕО)
 
Обстановката в ивицата Газа днес е спокойна, но Нетаняху трябва да реши какво да прави по-нататък: да спре с ответните мерки или да предприеме нови действия с риск от ескалация две седмици преди парламентарните избори в еврейската държава, посочва АФП.
 
Израелската армия и палестински групировки продължиха враждебните действия до тази сутрин, въпреки обявeното прекратяване на огъня, съобщи АФП.
БТА