/ iStock/Getty Images
Тринадесет години след като взе решение да закупи изтребители, Хърватия се озова в почти безнадеждна ситуация, пише в анализ на загребския „Ютарни лист”.

Министърът на отбраната Дамир Кръстичевич обяви, че правителството няма да сключи договор за нови самолети. Съществуващите МиГ трябва да бъдат приземени през 2023 г. Дотогава Хърватия не може да закупи нови самолети, а ситуацията с употребявани е сходна. Освен това трябва да бъдат обучени пилотите и механиците и да се създаде нова инфраструктура.

Еднополовите двойки в Хърватия вече могат да осиновяват деца

Това отдавна вече не е тема на държавното ръководство, тъй като с нея не се печелят избори. Войниците, разбира се, са разочаровани, но те самите също носят вина за създалата се ситуация. В коя друга държава, освен в Хърватия, военните командири и министрите на отбраната първо заявяват, че са нужни изтребители, а след това идва но ... "ние сме наясно, че е скъпо, че трябва да се обърне внимание на здравеопазването, образованието и социалните грижи"? След подобни думи всеки финансов министър просто се засмива доволен, орязва самолетите от бюджета и отминава с облекчение.

В нормалните страни войниците казват, от какво се нуждаят, министърът на отбраната си изпълнява задачата, а финансовият министър намира парите.

Хърватският премиер уволни министъра на здравеопазването

Хърватия разполага днес с междуведомствена комисия с 16 членове, в която участват хора, които са се разхождали из коридорите на властта. Резултатът от седеммесечната ѝ работа са да дефинира какви са нуждите на страната и кой може да изпрати заявления за оферти. През тези месеци не стана ясно, с колко пари разполага Хърватия за самолети. Несериозно и нелепо звучи обяснението: „когато получим оферти, ще видим колко можем да платим“, пише изданието.

Сега на военните отново се пада да обясняват на народа, че контролът върху въздушното пространство ще бъде предоставен на чужденци. И това само защото след 13 години неспособните политици нямат смелостта да кажат, че са се провалили.

По този начин ще бъде нарушена конституцията, според която суверенитетът на Република Хърватия е неотменим и неделим и се разпространява и върху въздушното пространство.
БГНЕС