/ iStock/Getty Images
Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович освободи от поста му министъра на здравеопазването Милан Куюнджич, съобщи хърватското издание „Индекс”.

Причина за това е скандал с недвижими имоти на вече бившия здравен министър.

Борисов в Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС (СНИМКИ)

В изявление пред медиите Пленкович заяви, че като държава, председателстваща Съвета на ЕС, Хърватия носи допълнителна отговорност, включително в контекста на разрастващата се епидемия от коронавирус.

По думите на премиера, Куюнджич се е „съсредоточил върху изясняването на въпроси, които нямат нищо общо със здравния сектор”, поради което е решил да го уволни.

Той добави, че Куюнджич не му е представил документи, от които да става ясно, че се връща в парламента.

На вчерашната пресконференция в Министерството на здравеопазването Милан Куюнджич се появи с адвоката си и заяви, че моралът не му позволява да подаде оставка като здравен министър и прехвърли топката на премиера Андрей Пленкович да реши съдбата му.

Хърватия поема председателството на Съвета на ЕС след броени дни

Той заяви, че е виновен за неточното попълване на декларацията за имотно състояние, но определи това като „техническа грешка”. Според него, скандалът е дирижиран от заинтересована група от хора и каза, че „се страхува само от Бога”.

Скандалът с недвижимата собственост на Милан Куюнджич възникна, след като стана ясно, че данните в имотната му декларация не съответстват на действително притежаваните от него имоти.
БГНЕС