Не съм чудотворец, предупреди новият генерален секретар на ООН
Не съм чудотворец, предупреди новият генерален секретар на ООН / БГНЕС

"Не съм чудотворец", предупреди новият генерален секретар на ООН, португалецът Антониу Гутериш, който подчерта, че "времената са много тежки", предаде Франс прес.

Преди да започне първия си работен ден в централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш, който от 1 януари замени Бан Ки-мун като генерален секретар на организацията, се обърна с реч към служителите и ги призова да работят за реформа на ООН.

Гутериш положи клетва като ген. секретар на ООН (СНИМКИ)

"Смятам за нужно да кажа, че няма чудеса, сигурен съм, че не съм магьосник", заяви той и отбеляза, че номинирането му е породило много очаквания.

"Нека не се поддаваме на илюзии. Времената са много тежки - все повече конфликти и появата на световен тероризъм като ново явление", каза Гутериш.

Не съм чудотворец предупреди новият генерален секретар на ООН
netinfo
ООН е намалило страданието на различни населения, но "все така не успява да осуетява и решава конфликти", призна той, намеквайки за войната в Сирия.

Гутериш определи приключването на конфликта в Сирия за „основен приоритет“

"Има и много съпротива, много скептицизъм в различни части на света за ролята, която може да играе ООН. Трябва да сме способни да признаваме своите пропуски и провали", каза генералният секретар на присъстващите стотици служители и дипломати.

Той ги призова "да работят колективно за промяна, реформа и подобряване" на работата на ООН и "премахване на оковите на бюрокрацията".

"Единственият начин да постигнем целите си е да работим заедно, в екип, в служба на ценностите на Устава (на ООН), които обединяват човечеството", заключи той.

Новият генерален секретар на ООН - очакване за нов полъх

На журналистически въпрос дали се безпокои от неотдавнашните критики на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп към ООН, Гутериш отвърна: "Не, безпокоя се от всички страшни проблеми, с които трябва да се борим по света", споменавайки войните, нарушенията на човешки права и бедността. "Надявам се да можем да се обединим за решаването на тези проблеми", каза той.

Не съм чудотворец предупреди новият генерален секретар на ООН
netinfo

Тръмп неотдавна написа в Туитър, че ООН е "клуб за срещи, разговори и приятно изкарване".

Източник: БТА