/ iStock/Getty Images
НАТО ще изтегли временно част от служителите си в Ирак, след като преустанови мисията си за обучение на иракските сили в резултат на силното напрежение между Вашингтон и Техеран заради убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Взимаме всички необходими предпазни мерки, за да защитим нашите служители. Това включва и временно преместване на част от тях на друго място - в Ирак или извън страната", заяви неназован представител на алианса. Той обаче допълни, че НАТО ще запази присъствието си в Ирак.

Мисията на НАТО в Ирак включва няколкостотин съветници, обучители и помощен персонал, както от страните членки, така и от партньорски на алианса страни. Тя е съставена от военни и цивилни, припомня Ройтерс.

Иракският премиер: Трябва да работим със САЩ за изтеглянето на чуждестранните войски

НАТО още на 4 януари беше принуден да преустанови всички дейности, свързани с мисията й в Ирак заради опасения за безопасността на служителите в нея. На следващия ден иракските депутати приеха резолюция с искане чуждите военни да напуснат Ирак.

Великобритания иска да запази военните си в Ирак, но ще се изтегли от страната, ако Багдад го поиска, заяви днес британският външен министър Бен Уолас, предаде Ройтерс. В парламента той каза, че Великобритания ще зачита суверенитета на Ирак, че ще се опита да убеди иракчаните, че е в техен интерес британските военни да останат там. Но ако Багдад поиска те да напуснат, това е негово право и Великобритания ще го уважи.

Франция няма намерение да изтегля военните си, които сега се намират в Ирак за обучение на иракските им колеги, предаде Франс прес, като се позова на френски правителствен източник, пожелал анонимност. "След събитията, станали в Багдад, ние още миналия петък засилихме нивото на защита на нашите военни, разположени в Ирак. Направено е всичко, за да се гарантира тяхната сигурност", написа по-рано днес в Туитър френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли. "Приоритетът днес е същият като вчера и трябва да бъде същият и утре: борба срещу Даеш. Успокояването на напрежението между Ирак и в региона е необходимо: международната антиджихадистка коалиция трябва да може да продължи мисията си", допълни тя.

НАТО е готово да продължи работата си в Ирак, щом обстоятелствата позволяват

Франция е част от антиджихадистката коалиция, оглавена от Вашингтон, и има около 200 военни в Ирак, от които 160 обучават иракски военни, според данни на френския генерален щаб. В Близкия изток Франция има общо 1000 военни, които са част от антиджихадистката коалиция.

По-рано днес германската армия обяви, че изтегля част от разположените си в Ирак войници.Те ще бъдат предислоцирани в Йордания и Кувейт заради напрежението в региона.
БТА