Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес очакване работата на обучителната мисия на пакта в Ирак да продължи, щом обстоятелствата позволяват. Нашите сили са в Ирак по покана на правителството в Багдад, отбеляза той.

Посланикът на САЩ в НАТО е разяснил днес на своите колеги в алианса причините за убийството на иранския генерал Касем Солеймани, съобщи Столтенберг след извънредното заседание на Северноатлантическия съвет. Тези разяснения са поредното доказателство, че НАТО е мястото, където държавите от Европа и от Северна Америка обсъждат тревогите си със сигурността, посочи генералният секретар.

Ударът (по Солеймани) е решение на САЩ, а не на НАТО или на коалицията за борба с "Ислямска държава" (ИД), поясни Столтенберг. Той добави, че всички съюзници са разтревожени от дестабилизиращата роля на Иран в региона и от подкрепата на Техеран за терористични групи.

Столтенберг уточни, че на днешното заседание е било постигнато много силно единство на държавите от пакта по въпроса за борбата с международния тероризъм, за важността на мисията на НАТО в Ирак и усилията на международната коалиция срещу ИД. Всички държави от НАТО са част от международната коалиция срещу ИД, отбеляза той.

По неговите думи най-силното послание след днешното заседание е за сдържаност. Повишаване на напрежението не е в ничий интерес. Иран никога не трябва да добива ядрено оръжие, добави генералният секретар.

Според Столтенберг мисията на НАТО в Ирак е от двустранен интерес и допринася за сигурността в държавите от алианса. Той поясни, че засега обучението на иракските сили за сигурност е спряно и всички усилия са насочени към сигурността на служителите от пакта на място.
БТА