/ iStock/Getty Images
Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс", който кацна на Марс в четвъртък, е петата успешна подобна мисия. Но кога ще дойде редът и на хората да стъпят на Марс, писа АФП.

Тази цел съществува от десетилетия, но подобна мисия не предстои скоро.

"От средата до края на 2030-те години ще започнем да използваме средствата, използвани за стъпване на Луната, за да изпратим астронавти на Марс", каза Стив Юрчик, който изпълнява длъжността ръководител на НАСА.

НАСА показа кадри от марсохода Пърсивиърънс (ВИДЕО/СНИМКИ)

Големите технологични предизвикателства вече са разрешени, но все още в уравнението има много неизвестни.

Пътуването до Марс отнема около седем месеца и астронавтите вероятно ще прекарват на планетата около тридесет дни, предполагат от НАСА.

Температурата на Червената планета е сред около минус 63 градуса по Целзий, радиацията е висока, а въздухът се състои от 95 процента въглероден двуокис. Гравитацията е едва 38 на ст от тази на Земята. Но "благодарение на Международната космическа станция вече сме научили много за микрогравитацията", казва Скот Хъбард, бивш ръководител на програмата на НАСА за Марс.

Много технологии и материали все още трябва да бъдат изпробвани.

Босненско село очаква с трепет приземяването на марсоход на НАСА на кратер с неговото име

"Пърсивърънс" носи няколко инструмента, които са част от подготовката за бъдещи пилотирани мисии. МОКСИ (MOXIE), който е с размер на автомобилен акумулатор, е опит да се произвежда кислород на място чрез преработването на въглеродния двуокис по технологията, използвана от растенията. Кислородът може да се използва както за дишане, така и за гориво.

Програмата "Артемида" (Артемис) за връщане на Луната, върху която НАСА сега концентрира усилията си, ще е тест за мисия до Марс.

В рамките й ще се изпробва ново облекло за астронавтите xEMU, което позволява по-голяма подвижност и защита срещу ниски температури. Миниатюрна ядрена централа ще произвежда електричество по време и на пясъчните бури, които блокират достигането на слънчева светлина до Марс в продължение на месеци.

Марсоходът "Пърсивиърънс" преполови пътя си до Червената планета

Всичко ще се тества първо на Луната заради възможността при нужда бързо да се изпрати помощ. На Марс "ако нещо се обърка или повреди, ще сме на години разстояние от дома", обяснява Джонатан Макдауъл от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Учените от НАСА показаха в петък впечатляващи първи кадри от перфектното кацане на "Пърсивиърънс" на Марс в четвъртък, заснети от камера, монтирана на спускаемия модул.

Селфито, което марсоходът също си направил, показа как роувърът, поддържан от три кабела и комуникационна връзка, каца на Червената планета. На кадъра се виждат и облаци прах, които се вдигат от повърхността на планетата под въздействието на ракетните тласкачи.

Секунди по-късно роувърът плавно стъпва на колелата си, а "небесният кран", който го спуска, се отделя и отлита на безопасно разстояние от апарата.

Изображенията се отличават с изключителна яснота и са първите близки кадри от кацане не само на Марс, но и на която и да е друга планета извън Земята, отбеляза Асошиейтед прес.

"Не сме виждали такова нещо досега", каза заместник ръководителят на екипа по кацане на мисията Арън Стехура. Той казва, че с колегите си били поразени, когато видели кадрите за пръв път.

Според главния инженер на проекта "Пърсивиърънс" Адам Стелцнър изображенията за забележителни и сравними със снимката на Бъз Олдрин на Луната през 1969 г. или на снимките на Сатурн, направени през 1980 г. от "Вояджър 1". "Отидохме на повърхността на Марс. Седяхме там, на седем метра от повърхността и гледахме надолу. Това е изключително вълнуващо", каза той.
БТА