/ iStock/Getty Images
Босненски селяни се готвят да се съберат утре пред видеоекран в двора на единственото училище в селото, за да гледат трудното приземяване на марсохода на НАСА на кратер на червената планета, който носи името на тяхното малко селце, предаде Асошиейтед прес.

Това ще бъде исторически ден за хилядата жители на селото, които се надяват, че приземяването на роувъра Пърсивиърънс на кратера Йезеро ще им донесе и някакви земни облаги. Някои изразяват чувството си на гордост, нещо рядко на фона на трудностите и бедността, които все още ги гнетят след войната в Босна от 90-те години.

Марсоходът "Пърсивиърънс" преполови пътя си до Червената планета

"Когато чух за пръв път по телевизията, че НАСА е кръстила кратер на Марс Йезеро, бях изненадан и си помислих: най-накрая ни се случи нещо хубаво. След години на изпитания може би това е знак, че можем най-накрая да се придвижим напред", казва Милан Котаняц, жител на Йезеро.

Много местни жители се надяват, че изследването на кратера на Марс може да привлече повече внимание и посетители в тяхното малко кътче от вселената, зеленото босненско село близо до прекрасното езеро Пивско.

НАСА информира местните власти през 2019 г. за плановете си да нарече широкия 45 километра кратер на Марс на тяхното село, защото той е бил някога езеро, подобно на тяхното.

Китай се готви за изстрелване на първия си марсоход

Новината беше лично съобщена през септември 2019 г. от американския посланик в Босна и Херцеговина, който запозна кмета на селото с писмо от директора на програмата на НАСА за изследване на Марс, изтъкващо връзката на селото с червената планета.

Отначало имаше и негативни реакции в селото, чиито жители мислеха, че това може да отклони вниманието от тежките проблеми с бедността и безработицата. Някои се шегуваха, че кметът "ще ги отнесе на Марс". Сега обаче с наближаването на паметния ден в селото цари празнично очакване.

"Много сме щастливи, че това привлича вниманието към нас, към нашето Йезеро", казва жителят на селото Неделко Ковачевич.

Кметицата Снежана Ружичич се надява, че новата слава ще донесе на района проекти като младежки лагери, посветени на изследването на Марс, за деца от цялата страна. Тя казва, че пандемията от коронавирус е попречила на планираната серия лекции за мисията на Пърсивиърънс.

"Сигурна съм, че в бъдеще това ще вдъхнови някои добри проекти, добри събития в община Йезеро", каза Ружичич.
БТА