/ БГНЕС
Британският външен министър Борис Джонсън изтъкна днес, че режимът на Ким Чен-ун носи отговорност за "кризата" между Северна Корея и САЩ. Джонсън увери, че работи с партньорите си в търсене на "дипломатически изход", предаде АФП.
 
Какви са шансовете за война между Северна Корея и САЩ

"Севернокорейският режим е причина за проблема и трябва да го реши", написа той в Twitter. "Международната общност е сплотена в стремежа да се убеди, че Северна Корея спира агресивните си действия", добави британският първи дипломат.

"Работим със САЩ и партньорите си от региона в търсене на дипломатически изход от кризата", допълни Джонсън.

ЕС свиква извънредна среща заради Северна Корея

Френският президент Еманюел Макрон призова днес "за отговорност от всички и за предотвратяване на всякакво ескалиране на напрежението" след неколкодневна размяна на заплахи и предупреждения между Вашингтон и Пхенян, предаде АФП.
 
В комюнике Макрон изрази "загриженост във връзка със засилването на ракетната и ядрената заплаха от страна на Северна Корея". "Международната общност трябва да действа съгласувано, твърдо и ефикасно, за да накара Пхенян да се върне безусловно към пътя на диалога", отбеляза той.
 
Предизвикателството от Пхенян: Ще свалят ли САЩ ракетите на Ким?

Заедно с останалите членове на Съвета за сигурност на ООН Франция настоява пред Северна Корея да започне неотложно да изпълнява международните си задължения и да пристъпи към пълно, прозрачно и необратимо преустановяване на ядрената и ракетната си програма, заяви в комюникето президентът, уверявайки съюзниците и партньорите на Франция в района в пълната си солидарност.

Турция се надява, че нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея няма да доведе до ядрен сблъсък, заяви в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.
 
Остров Гуам - затънтен, но с голямо стратегическо значение

"Ние се надяваме, че заплахите между САЩ и Северна Корея няма да се превърнат в сблъсък", заяви Ердоган пред журналисти в Истанбул. "Това (напрежение) може да не остане ограничено само между тях двете", каза турският президент и предупреди, че ситуацията може да предизвика "различна" заплаха.
 
"Надявам се, че въпросът може да бъде решен политически", каза още президентът на Турция.
 
Тръмп: Ким Чен-ун истински ще съжалява, ако удари остров Гуам

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу призова САЩ и Северна Корея да действат разумно, съобщава още Анадолската агенция. "Конфронтация с ядрени оръжия не е детска игра", каза турският външен министър по време на посещение в Анталия вчера. "Страните трябва да започнат да действат разумно колкото е възможно по-скоро", допълни той.
 
САЩ и Северна Корея от няколко дни си разменят заплахи и предупреждения.
БТА