/ iStock/Getty Images
Възвръщане на напрежението между Гърция и Турция след предизборен клип. В новото предизборно видео на турската партия ПСР, ръководена от Реджеп Тайип Ердоган, експанзионистичната доктрина "Синята родина" присъства неотлъчно. Телевизионният спот показва цели гръцки острови в източната част на Егейско море, които са под турска окупация.

По-конкретно островите Лесбос, Хиос, Самос, Кос и районът на Западна Тракия се появяват боядисани в червено и под турския полумесец в предизборния спот на партията на Ердоган ПСР. Рекламният клип с продължителност 1:48 минути, в който е изобразено турското знаме, се появява в социалните медии на ПСР по повод "Деня на националния суверенитет и Деня на детето", който е национален празник за Турция, установен от Мустафа Кемал Ататюрк с основаването на Турското национално събрание на 23 април 1920 г., който е символ на националния суверенитет на Турция и е посветен от турския лидер на децата.

Започна изборният ден в Турция, Гърция, Кипър, Близкия Изток и Централна Азия

Атина реагира на мястото и заяви на Анкара, че вътрешнополитическият дебат в Турция няма да се превръща в публичен диалог между Гърция и Турция, предаде „Та Неа“.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Гърция твърди, че гръцките претенции за националното въздушно пространство не са оправдани. Той също така заяви, че има острови и островчета, чиято собственост не е решена, и казва, че Лозанският договор от 1923 г. и Парижкият договор от 1947 г. не определят ясно техния суверенитет, и подкрепя твърдението, че тези територии принадлежат на Турция.

Турският външен министър не изключи и възможността напрежението между Гърция и Турция да се върне.

"И те имат избори една седмица след нас, и ние постигнахме споразумение да седнем отново в по-открита обстановка, за да обсъдим как да решим тези проблеми. Но утре може да има известно напрежение", каза той, като същевременно изрази раздразнение, че гръцките официални лица отбелязват годишнината от арменския геноцид.
БГНЕС