/ iStock/Getty Images
Нападението се случило след молитва в джамия
Двама души са се опитали да убият с нож временния президент на Мали полковник Асими Гоита по време на мюсюлмански ритуал за празника Курбан байрам в Голямата джамия в столицата Бамако тази сутрин.

Нападението е било извършено след молитвата, когато имамът се насочил към изхода на джамията за ритуално заколване на животно.
Гоита бил изведен и не е пострадал.

Атаката е квалифицирана като опит за убийство на президента. Води се разследване и вече е установено, че поне един човек се е опитал да извърши нападение с нож в джамията.

Президентът е жив и здрав. Присъствалият на молитвата министър по религиозните въпроси Мамаду Коне разказа, че мъж се е опитал да убие временния президент с нож, но е бил спрян.

Нападателят, младеж, се опитал да намушка Гоита в гърба. При атаката е пострадал друг човек, каза управителят на джамията, без да даде подробности.

Полковник Гоита и новото правителство, назначено от хунтата, увериха, че след изборите, предвидени за 27 февруари 2022 г., ще спазят ангажимента си и ще предадат властта на цивилните.