Математик, синдикалист и парламентарен председател е новият президент на Мали
Математик, синдикалист и парламентарен председател е новият президент на Мали / снимка: Reuters

Дионкунда Траоре положи клетва като нов президент на Мали, предаде Франс прес.

Траоре беше досега председател на парламента на африканската държава. Той поема поста временно, след като на 22 март в Мали беше извършен военен преврат, после досегашният президент Амаду Тумани Туре връчи оставката си, а хунтата се договори с Икономическата общност на страните от Западна Африка (ИОСЗА) да предаде властта на временния президент, който да е председателят на парламента.

Новият държавен глава на Мали е на 70 години. Той положи клетва на церемония в Международния конгресен център в Бамако. На церемонията присъства и лидерът на хунтата, извършила преврата, капитан Амаду Саного.

Президентът на Мали е математик по образование и политик по призвание. През годините е бил и синдикален лидер. Признава, че си е останал математик и синдикалист по душа.

Траоре е елегантен, с брадичка и очила. Казва, че се бори за ценностите на солидарността и справедливостта.

От 11 години Траоре е председател на коалицията Съюз за демокрация на Мали-Африканска партия за солидарност и справедливост, посочва БТА. Тази формация беше едно от първите движения, борили се срещу режима на Муса Траоре, свален от власт през 1991 г. след повече от 22 години еднолично управление и бунт, потушен със сила и потопен в кръв.

Новият президент на Мали е роден на 23 февруари 1942 г. в Кати, близо до Бамако. Женен е и е баща на седем деца. Полиглот е и говори френски, руски, английски и испански освен националните езици бамбара и сонинке.

Три години е учил във военна академия, като една година е бил парашутист.

Антуражът му го описва като предан и съобразителен човек, привързан към постигането на консенсус и близък до народа си.

Начело на парламента е от 2007 г.

След като завършва средно образование през 1961 г., Дионкунда Траоре продължава да учи математика в Москва, а после в Алжир, където получава няколко дипломи и работи като преподавател.

През 1977 г. защитава докторска дисертация в Ница, Франция.

При завръщането си в Мали през 1978 г. продължава да преподава, но става и синдикалист и няколко пъти е арестуван заради това.

От 1992 г. е няколко пъти министър - на труда, на отбраната и на външните работи.

През 1997 г. е избран за депутат. Десет години след това оглавява коалиция от партии, подкрепящи кандидатурата на Туре за президент. Последният беше преизбран и се готвеше да напусне властта тази пролет, но пучистите го свалиха.

По време на пуча в Мали Траоре не беше в родината си. Той се готвеше да се кандидатира за президентския пост на изборите, предвидени преди пуча за 29 април.

В събота Траоре се върна в Мали след западноафриканско посредничество, за да поеме временно управлението на държавата. Колко дълго ще продължи това временно управление засега не е ясно, отбелязва Франс прес.