Нападения на джихадисти в западни страни
Нападения на джихадисти в западни страни / снимка: БГНЕС

Кървавите нападения с огнестрелно оръжие в културен център и близо до синагога Копенхаген бяха предшествани от няколко атентата на джихадисти в западни страни, сред които стрелбата срещу в. „Шарли ебдо” и магазин за еврейски храни в Париж, при които загинаха 17 души. Франс прес изброява тези нападения:

Реакциите на местните жители след нападенията в Копенхаген

14 февруари 2015 г., Дания
Двама души са убити и петима ранени при две нападения в датската столица Копенхаген. При първата стрелба срещу културен център, където се провеждала беседа за ислямизма и свободата на словото, е убит един от присъстващите и са ранени трима полицаи. При втората стрелба срещу синагога в Копенхаген е убит еврейски охранител, а двама полицаи са ранени. На зазоряване полицаи убиват мъж, опитал се да стреля по тях. Смята се, че той е единственият извършител на кървавите нападения.

9 януари 2015 г., Франция
32-годишният ислямист Амеди Кулибали взима за заложници клиенти на магазин за еврейски храни в Париж и убива четирима души с еврейско вероизповедание. Самият той е убит при щурм на полицията.

8 януари 2015 г., Франция
Амеди Кулибали убива полицайка и ранява тежко общински охранител в южното парижко предградие Монруж, след което се укрива.

7 януари 2015 г., Франция
Братята Саид и Шериф Куаши стрелят по сградата на редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо” с викове „Аллах е велик” и убиват 12 души. На 9 януари са убити от полицията в сграда в предградие на Париж, където са се барикадирали заедно с един заложник.

Стрелба в Копенхаген по време на дебат за свободата на словото

Мишената в Копенхаген била карикатурист

15-16 декември 2014 г., Австралия
Ман Харон Монис, 49-годишен самозван религиозен служител от ирански произход със статут на бежанец в Австралия от 1996 г., взима 17 души за заложници в кафене на шоколадовата верига Линд в австралийския град Сидни. Драмата приключва със смъртта на двама от заложниците и на похитителя.

22 октомври 2014 г., Канада
32-годишният канадец Мишел Захаф-Бибо застреля с ловна пушка по канадски войник на караул край военен мемориал близо до парламента в канадската столица Отава, след което рани охранител на входа на парламента и по-късно беше убит от полицията.

20 октомври 2014 г., Канада
Двама военнослужещи бяха блъснати с кола на паркинг на търговски център в предградие на Монреал от Мартен Руло-Кутюр, който също наскоро бил възприел джихадизма и възнамерявал да отиде да воюва в Сирия. Единият от войниците по-късно почина в болница, а нападателят бе застрелян от полицията.

24 май 2014 г., Белгия
29-годишния французин Мехди Немуш застреля четирима души в Еврейския музей в Брюксел, след което беше арестуван в Марсилия и предаден на белгийското правосъдие.

22 май 2014 г., Великобритания
Британски войник беше блъснат с кола и зверски заклан в Лондон от двама подкрепящи Ал Кайда екстремисти от нигерски произход, жители на британската
столица.

15 април 2014 г., САЩ
Две самоделни бомби избухват на финалната линия на маратона в Бостън, при което загиват трима души, а 264 са ранени. Двамата извършители - братя чеченци, живеещи от 10 години в района на Бостън, са идентифицирани чрез видеокамери за наблюдение. След четири дни преследване 19-годишният Джохар Царнаев е задържан няколко часа след смъртта на брат му Тамерлан при сблъсък с полицията. Процесът срещу него започна на 5 януари 2015 г. в Бостън.

11-19 март 2012 г., Франция
На 11 и 15 март 23-годишният Мохамед Мера застрелва трима военни на улицата в югозападните градове Тулуза и Монтобан, а на 19 март убива три деца и един преподавател в еврейски колеж в Тулуза. На 22 март е убит от полицията при обсада на апартамента му.