Мишената в Копенхаген била карикатурист, намериха колата на нападателите
Мишената в Копенхаген била карикатурист, намериха колата на нападателите / снимки: БГНЕС

Нападението в кафене на датската столица, в което се състоеше дискусия по въпросите за изкуството, богохулството и свободата на словото, е било покушение срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, предаде ТАСС, като се позова на полицията на Копенхаген. В нападението беше убит 40-годишен участник в дискусията, чието име не се съобщава и бяха ранени двама полицаи.

Нападателите - двама души - са избягали с автомобил Фолксваген Поло и сега се издирват.

Малко по-късно колата бе намерена празна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на датската полиция. Тя е била намерена близо до мястото на нападението, поясни полицията в акаунта си в Туитър.

Мишената в Копенхаген била карикатурист намериха колата на нападателите
netinfo

Карикатуристът Ларс Вилкс, който е на 68 години, породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи порока Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана. Няколко пъти бяха осуетени заговори срещу него, припомня АП.

Миналата година жителка на щата Пенсилвания получи 10-годишна присъда заради участие в заговор за убийството на Вилкс. През 2010 г. двама братя опитаха да изгорят къщата му в Южна Швеция и бяха пратени в затвора за умишлен палеж.

Министър-председателят на Дания Хеле Торнинг-Шмит заяви, че "всичко предполага, че стрелбата е била политическо нападение и следователно терористичен акт", съобщи ДПА.

Полицията каза, че стрелбата в кафене в Копенхаген, при която загина един човек, а трима бяха ранени, вероятно е терористичен акт, посочват Асошиейтед прес и Ройтерс. Според органите на реда обстоятелствата по случая "показват, че става въпрос за терористично нападение". Полицията издирва двама души за атаката срещу кафене, където се е провеждала дискусия за свободата на словото. На събитието е присъствал шведският карикатурист Ларс Вилкс, заплашван със смърт заради публикуването на изображения на пророка Мохамед.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс осъди най-твърдо стрелбата в Копенхаген по време на проява относно свободата на словото и я определи като терористичен акт, предаде Франс прес.

Този терористичен акт беше насочен срещу обществена проява в Копенхаген, в която участва посланикът на Франция в Дания. Осъждам с най-голяма твърдост този атентат. Франция застава на страната на датските власти и на датския народ в
борбата срещу тероризма, заяви министърът. Френското президенство поясни пък, че в Копенхаген ще отиде френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

Източник: БТА

Мишената в Копенхаген била карикатурист намериха колата на нападателите
netinfo