Нападателят във влака Амстердам-Париж отрича да е терорист
Нападателят във влака Амстердам-Париж отрича да е терорист / снимка: БГНЕС

Тежко въоръженият нападател във високоскоростния влак Амстердам-Париж, който бе обезвреден снощи от американски пътници, отрече да е имал терористичен мотив, но не успя да убеди следователите, предаде АФП, като цитира източник от френската полиция.

Подозират в тероризъм мъж, открил огън във влак за Париж

Извършват се множество проверки, но според първите данни от следствието той никога не е бил в затвора и няма профил на престъпник.

В същото време източник от испанските сили за сигурност, цитиран от АП и АФП нападателят във влака „Талис”, пътуващ от Амстердам за Париж, е пребивавал в Сирия. Според източника, свързан с испанските части за борба с тероризма, мъжът живял в испанския в град Алхесирас, провинция Андалусия, една година, до 2014 г., после се преместил във Франция, пътувал до Сирия и се върнал във Франция.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви по-рано днес, че все още не е точно установена самоличността на нападателя.

Ако се потвърди истинността на името и фамилията, които задържаният е казал на следователите, той ще се окаже 26-годишен мароканец, за когото през февруари м.г. испанските спецслужби предупредиха френските власти, че е свързан с радикални ислямски кръгове, добави Казньов.

По думите на министъра вече е установено, че през 2014 г. този човек е живял в Испания, а през 2015 г., в Белгия. Казньов уточни, че нападателят бил въоръжен с автомат „Калашников” с девет заредени пълнителя, пистолет „Люгер” с 9 мм патрони и хладно оръжие.

Първоначално нападателят е бил разпитан от полицията в северния френски град Арас, където той бе арестуван, а тази сутрин е бил прехвърлен в обект на силите за борба с тероризма в района на Париж.

Източник: БТА