Подозират в тероризъм мъж, открил огън във влак за Париж
Подозират в тероризъм мъж, открил огън във влак за Париж / снимка: Guliver/Getty Images

Тежко въоръжен мъж откри огън във високоскоростния влак Амстердам-Париж снощи, ранявайки поне двама души, преди да бъде обезвреден от пътниците и арестуван от полицията.

Нападателят е известен на разузнаването - той е 26-годишен, от марокански произход, коментира полицейски източник пред АФП. Носел е няколко огнестрелни оръжия и ножове, твърди източник от разследването.

Пътниците, които са го обезвредили, са двама американци. По-рано бяха разпространени съобщения, че има трима ранени, сред които британец и американец. Инцидентът е станал край град Арас в Северна Франция, малко след 16.00 ч. местно време.

Все още не е ясно какви са мотивите за нападението. Говорител на вътрешното министерство заяви, че е "прекалено рано да се говори за терористична връзка". Премиерът на Белгия Шарл Мишел обаче квалифицира нападението като "терористична атака" в публикация в Twitter. Антитерористи работят по атаката.

Сред ранените е бил и френският актьор Жан-Юг Англад. Той е пострадал, докато е чупил стъклото, защитаващо алармата на влака.

Източник: БГНЕС