Извършителят на атентата срещу синагога в източногерманския град Хале е публикувал в интернет антисемитски манифест“, съобщиха американският Център за проучване на тероризма САЙТ интелиджънс груп (SITE Intelligence Group) и германският всекидневник „Велт“, предаде АФП.

Директорката на SITE Рита Кац написа в Twitter, че документът изглежда е бил създаден преди седмица, на 1 октомври.

Нападателят от Хале, излъчвал действията си на живо в интернет (ВИДЕО)

Кац посочва, че документът показва „снимки на използваните оръжия и муниции“, включително самоделно оръжие, и определя като цел „да бъдат убити колкото се може повече хора, които не са бели, за предпочитане евреи“. Електронното издание на „Велт“ съобщи, че в текста от около 10 страници на английски език авторът споменава конкретно плана си да нападне синагогата в Хале по време на еврейския празник Йом кипур и да оцелее.

Атентатът беше извършен от тежко въоръжен мъж, облечен в зелени дрехи и каска, чийто начин на действие напомня атентата на крайнодесен австралиец през март срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Двама убити при стрелба до синагога в германския град Хале (ВИДЕО/СНИМКИ)

Германската полиция обяви снощи, че е задържала ранен мъж след престрелка с органите на реда. Вътрешният министър Хорст Зеехофер нарече нападението „антисемитско“ и каза, че заподозреният е крайнодесен. Извършителят е 27-годишният Щефан Балиет, съобщават германските медии, цитирани от АФП. На каската, която е носел, е имало монтирана камера, с която е заснел нападението.

Затворените от съображения за сигурност врати на синагогата устояват на стрелбата на нападателя с пушка помпа. „Бог пожела днес да останем живи“, разказа в социалните мрежи една от богомолките - Ребека Блади. Неуспявайки да влезе в синагогата, нападателят убил минувачка и клиент на турска закусвалня в съседство, преди да влезе в сблъсък с полицията, която го ранява и арестува след преследване.

Нова стрелба в Германия, след като двама души бяха убити в град Хале

Експертът по екстремизма и директор на Института за демокрация и гражданско общество Матиас Квент каза за ДПА, че извършителят говори в интернет на английски за теории на конспирацията и за разрушителната сила на юдаизма, както и срещу феминизма. Видеото следва естетиката на видеоигра, като събитията се предават от първо лице, през погледа на стрелеца, посочва Квент.
БТА