Журналистката от радиостанция Ехото на Москва Татяна Фелгенгауер
Журналистката от радиостанция Ехото на Москва Татяна Фелгенгауер / БГНЕС
Лекарски консилиум разработи план за лечението на журналистката от радиостанция "Ехото на Москва" Татяна Фелгенгауер, прободена с нож в областта на врата при нападение в офиса на радиото вчера. Това съобщи главният редактор на руската медия Алексей Венедиктов, като се позова на Леонид Печатников, заместник-кмет на столицата, се казва в информация от сайта на радиото.

Гласовите струни на журналистката не са засегнати и консилиумът разчита лечението да приключи успешно, посочи Венедиктов.

Мъж наръга с нож по време на ефир водеща на радио „Ехото на Москва“

Татяна Фелгенгауер е оперирана в московския институт за бърза медицинска помощ "Склифосовски", в момента е на апаратно дишане и в изкуствена кома. Междувременно федералното следствие изпрати на психиатрична експертиза задържания нападател Борис Гриц.

нападение руски журналист
БГНЕС

Гриц настоява, че дълго е поддържал телепатична връзка с журналистката, обясни говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко. Той заявил, че е развил лична неприязън към жената, но нямал претенции към професионалната й дейност.

Гриц е роден в грузинската автономна република Абхазия, има двойно гражданство - на Израел и на Руската федерация. През 2003 г. заминал за Израел и се върнал в Русия само преди месец, като отседнал при приятел в Москва, съобщи Следственият комитет.

Електронният в. "Лента" анализира онлайн дневника, който водел Гриц - през последните няколко месеца той явно бил обсебен от мисли за Татяна Фелгенгауер.

Мъжът писал, че бил принуден да потърси "известен в Москва екстрасенс", защото Татяна постоянно "го използвала" сексуално и правела експерименти "за спиране на дишането му".

Срещу Гриц, изпратен за съдебно-психиатрична експертиза, е образувано дело за опит за убийство, добавя "Лента".

нападение руски журналист
БГНЕС

Следствието смята да поиска за нападателя мярка за неотклонение задържане под стража, информира източник на Интерфакс, цитиран във "Ведомости".

На сайта на радио "Ехото на Москва" е качен видеозапис от камера за наблюдение, показващ как Гриц пръска газ в очите на охранителя на първия етаж на сградата.

Онлайн изданието "Взгляд" цитира друга журналистка от "Ехото на Москва" - Ксения Ларина, заявила, че нападението срещу радиото, известно с критики срещу властта, може да е било провокирано от телевизионния водещ Владимир Соловьов. Той казвал, че трябвало "да бъдат запушени мръсните им усти". "И се намериха доброволци", написала Ларина във Фейсбук според "Журналистическа правда".

Според това издание обаче Борис Гриц не е могъл да извърши нападението, повлиян "не само от Соловьов, но и от цялата "кремълска пропаганда", защото самият той бил "последователен (. . .), патентован либерал", както показвал и собственият му блог.