Нападател с ислямистко знаме извърши атентат във Франция
Нападател с ислямистко знаме извърши атентат във Франция / БГНЕС

Един човек е убит, а още двама са ранени при предполагаем джихадистки атентат в завод за промишлени газове в Сен Кантен Фалавие, близо до френския град Лион, съобщи Франс прес, позовавайки на различни източници.

Малко по-късно е задържан мъж, за когото се предполага, че е извършителят или един от извършителите на нападението, осъществено шест месеца след кървавите атентати със 17 жертви през януари в Париж, посочват запознати източници.

Мъжът е идентифициран като Ясин Сали, предаде ТАСС. 35-годишният Сали е бил известен на специалните служби, които са го свързвали със салафитски кръгове, но не е бил уличен в престъпления. Фигурирал е в базата данни на разузнаването като радикализирано лице, но не е имал съдебно досие, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Сали нямал досие за извършени криминални деяния, но бил известен на специалните служби като радикализиран мъж, който посещавал салафитски среди.

Френската полиция арестува и редица лица от близкото обкръжение на Ясин Сали, сред които съпругата му. Срещу Сали прокуратурата е започнала разследване за убийство и опит за убийство, използване на взривни вещества с престъпни цели и действия в състава на терористична група.

Ясин Сали успял да убие и обезглави един човек, да рани двама и да взриви газови бутилки, складирани в двора на предприятието. Дежурният пожарникар е успял да го обезвреди, докато се опитвал да отвори вентила на бутилка с втечнен природен газ, съобщи ТАСС.

Тялото с отрязаната глава е идентифицирано. Трупът е на шефа на Ясин Сали, управител на предприятие в предградие на Лион.

Главата от тялото беше намерена закачена на оградата до входа на завода, допълва АП. До нея имало две знамена, едно бяло и едно черно и двете с арабски надписи, допълва агенцията. Според Франс прес закачената глава е била покрита с арабски надписи.

Втори заподозрян, който вероятно е шофирал колата, която се вряза в завода, е арестуван, съобщи местен вестник, цитиран от ДПА.

Арестуван е втори заподозрян за атентата във Франция, прокуратурата започна разследване

По сведения на разследването един или повече души са връхлетели с автомобил в завода, при което е станала експлозия. ТАСС посочва, че колата с нападателите е разбила входа на завода и се е врязала в складирани газови бутилки.

Нападател с ислямистко знаме извърши атентат във Франция
netinfo
Според друг източник извършителите на атентата са влезли в завода с ислямско знаме в ръка и са взривили няколко газови бутилки.

Обезглавеното тяло е намерено близо до завода, но още не ясно дали то е било пренесено до мястото или не, посочи запознат източник, според когото там е намерено и знаме с надписи на арабски език. Главата е открита близо до входа на завода. Според местна медия нападението е извършено към 10 часа местно време (8 ч. по Гринуич).

Френската прокуратура е започнала разследване.

На мястото се очаква да пристигне министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

Президентът Франсоа Оланд напусна срещата на върха на ЕС в Брюксел и се връща във Франция заради атентата. Той заяви, че нападението срещу завода е с терористичен характер и това е ясно още от откриването на обезглавения труп с надписи на мястото на атентата.

Френският премиер Манюел Валс пък, който е на посещение в Латинска Америка, нареди засилени мерки за сигурност в "чувствителни обекти" в близост до фабриката за газ.

Нападател с ислямистко знаме извърши атентат във Франция
netinfo
Френската жандармерия спешно евакуира работниците от завода, който се намира в промишлена зона, далече от жилищни сгради.

Компанията собственик на завода Air Products e американска и е един от водещите световни производители на кислород и водород. 22 000 души по света работят в фирмата, чиято стойност се оценява на 31 млрд. долара. В трите завода на "Air Products" във Франция работят 400 души, а централата е в град Обервилие.

През януари в резултат на терористично нападение за три дни във Франция загинаха 17 души - 10 служители на изданието "Шарли ебдо", четирима заложници в магазин за кашерна храна и трима полицаи.

Повече за атентатите във Франция през януари четете тук

Източник: БТА